Kreativnost u osnovnoškolskim uvjetima

NazivKreativnost u osnovnoškolskim uvjetima
Publication TypeJournal Article
Year of Publication2008
AuthorsIda Somolanji, L B.
Journal TitleŽivot i škola
Volume17
Stranice87-94
Ključne riječifenomen kreativnosti, kategorije kreativnosti, kreativnost učenika, kreativnost učitelja, poticanje kreativnosti
Abstract

Početkom dvadesetog stoljeća počeo se intenzivnije istraživati fenomen ljudske kreativnosti. Danas postoji stotinjak definicija krativnosti što jasno govori koliko je ovaj pojam još uvijek u velikoj mjeri zagonetan. Možemo razlikovati četiri kategorije krativnosti – kraativnu osobu, krativni produkt, krativni proces i krativnu okolinu, a unutar tih kategorija potencijalnu i aktualnu krativnost, te primarnu i sekundarnu krativnost.

Krativnost ima posebno značenje u odgoju i obrazovanju. Smatra se da za razvoj kreativnosti posebno značenje ima pozotivna razredna klima, a veliko značenje pridaje se i dječjoj igri. Presudnu ulogu ipak ima učitelj koji kroz vlastitu kreativnost nalazi najbolju motivaciju za svoju aktivnost, ali krativan učitelj potiče i razvoj kreativnosti učenika.  

 Zato edukacija budućih učitelja, a i proces permanentne edukacije učitelja ima veliko značenje kako u razvoju osbnih krativnih potencijala učitelja tako i osposobljavanju učitelja za poticanje kreativnosti učenika. U permanentnoj edukaciju kao pogodan oblik pokazale su se zajednice učenja.

PrilogVeličina
PDF icon Kreativnost u OŠ.pdf333.28 KB