Klima

PrilogVeličina
Office presentation icon Odgojno-obrazovna klima.ppt1.92 MB

Klima spada u one uvjete odgojno-obrazovnog procesa koji su najkasnije osviješteni u didaktičkoj teoriji. Možemo razlikovati socijalnu i emocionalnu klimu.

Socijalna klima rezultat je socijalnih odnosa prvenstveno između učitelja i učenika, ali i između učenika. Učitelji mogu imati autoritarni odnos, indiferetni i demokratski. Za uspješnost odgoja i obrazovanja posebno značenje ima demokratski odnos, a indiferetni dovodi do anarhije i neuspjeha. Odnosi među učenicima mogu biti natjecateljski ili suradnički a ponekad mogu poprimiti razne vidove agresije koju potiče i sjedilačka nastava, ali i pretrpane učionice.

Emocionalna klima je osjećaj ugode ili neugode koji imaju učenici i učitelji na nastavi. Problem tradicionalne nastave je da prevladaju neugodne emocije. Prema istraživanju koje smo proveli u srednjim školama neugodne emocije čine 75%, a ugodne 25%. Najčešće neugodne emocije su dosada i strah pa bi zadatak budućih učitelja bio da dosadu promijene u radoznalost, a strah u osjećaj sigurnosti.