Inovativna škola

Projekt "Inovativna škola" nadogradnja je na projekt "Pedagoška (unutarnja) reforma osnovne škole" i također je realiziran s profesorima Filozofskog fakulteta iz Zagreba, ali i Pedagoškog instituta iz Ljubljane. Uočeno je da su promjene koje se uvode u škole traumatizirajuće za one učitelje koji ne sudjeluju u njihovom kreiranju. Zato je u projektu "Inovativne škole" akcent bio na promjenama koje su kreirali sami učitelji, učenici i njihovi roditelji. Uloga voditelja bila je da kroz edukaciju rade na poticanju i oslobađanju kreativnosti, ali i otvaranju vizija o drugim mogućnostima. U početku su svi sudionici projekta bili zbunjeni takvim pristupom i čuli su se zahtjevi da im se točno kaže što trebaju promijeniti i oni će to provesti. U projektu su sudjelovale dvije hrvatske i dvije slovenske škole. Okolnosti za realizaciju projekta bile su vrlo nepovoljne jer je realiziran u prvoj polovici devedesetih kada je još trajao rat i vrlo nestabilne društvene prilike. Ono što je rezultat tog projekta su okolnosti u kojima je dolazilo do promjena.

 

Do promjena je došlo u školama gdje su bili ostvareni slijedeći uvjeti:

1. Kvalitetna edukacija učitelja u kojoj sami aktivno sudjeluju i u kojoj dolazi do tzv. suštinskog učenja.

2. Pozitivna klima u školi u kojoj se prihvaćaju promjene.

3. Kvalitetno vodstvo škole koje je otvoreno za promjene i ima dobre odnose s učiteljima, učenicima i roditeljima.

4. Važna je i podrška većine roditelja koji i sami sudjeluju u mijenjanju škole.

5. Učitelji koji sudjeluju u kreiranju promjena trebaju i financijski biti nagrađeni.

6. Važna je institucionalna podrška kako struke tako i politike.

Na video snimci je realizacija teme ulice u razrednoj nastavi škole iz Rijeke koju su učiteljice realizirale tako da su učionice bile preuređene u ulicu i tu se cijeli tjedan odvijala nastava. Bilo je to vrlo neobično i kreativno rješenje, koje je unijelo veliku promjenu u nastavu.

Rijeka from Ladislav Bognar on Vimeo.

Rezultati projekta su objavljeni u slijedećim radovima:

Boganr,L. (1991.) Od postojeće ka inovativnoj školi, U potrazi za suvremenom osnovnom školom. Institut za pedagogijska istraživanja, Zagreb, str. 24-28.

Bognar,L. (1992.) Jedinstvena državna škola ili školski pluralizam, Život i škola, Osijek, str. 255-260.

Bognar,L. (1992.) New Age ili kako dalje, Život i škola, br.5, god. 41. Osijek, str. 423-430.

Bognar,L. (1993.) Holistično pojmovanje človeka išče temeljite spremembe v tradicionalni didaktiki, Vzgoja in izobraževanje br. 3, Ljubljana, str. 6-10.

Bognar,L. (1998.) Innovative School - Illusion or Possibility, Report on ECER, Ljubljana http://ladislav-bognar.net/sites/default/files/Innovative%20school.pdf