Kratka povijest pedagoške lakrdije

U posljednje vrijeme pitanje promjena u školskom sustavu Hrvatske dovedeno je do usijanja. To je jedna od top tema u medijima, predmet političke trgovine i opstanka vlade, a problem se počeo prelijevati i na ulice pa su do sada održana i dva prosvjeda u nekoliko gradova. Tako je jedan u suštini pedagoški problem postao jedno od prioritetnih nacionalnih pitanja. Cijela ova halabuka koja je nastala nije nešto što stvara povoljne prilike za neke kvalitetne promjene i malo je vjerojatno da će se one u tim okolnostima uopće moći dogoditi. Ipak činjenica da je odgojno-obrazovna problematika došla u žižu interesa javnosti pruža mogućnost da se razjasne sporna pitanja.
Ne može se reći da neki pedagozi nisu o tome kompetentno progovorili, ali oni koji odlučuju očito ne čitaju pedagošku literaturu. Tako su pedagozi dr.sc. Branko Bognar i dr. sc. Mirko Lukaš 1916. objavili vrlo znanstveno utemeljen tekst o ovoj problematici: Ostvarivanje bitnih promjena u nastavi u sjeni reformi obrazovnog sustava. Život i škola, 62(3), 39-52. (http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=260297 ).
Humoristički komentar na ova događanja u našem školstvu možete naći u tri dramska teksta o HNOS-u i Kurikulumu http://ladislav-bognar.net/node/147.

PrilogVeličina
PDF icon Kratka povijest pedagoške lakrdije239.21 KB