Tamburaška glazba

Mene je za tamburašku glazbu oduševio Josip Nađ naš nastavnik glazbe u brodskoj Učiteljskoj školi. On je bio zaljubljenik u ovu vrstu glazbe i tu svoju ljubav je prenosio na mnoge koji su nastavili taj rad. Od nas njegovih učenika na području tamburaške glazbe najviše je učinio MiIhael Ferić koji je to odabrao i kao svoju profesiju. Ja sam kod Nađa  u  tamburaškom orkestru Učiteljske škole svirao stojeće čelo, a u tamburaškom orkestru "Đuro Đaković" sam svirao brač. No kako je mene malo više zanimala glazba često sam dolazio i k njemu kući kako bi me upoznao s tamburaškom literaturom, a mislim da je on raspolagao sa svom tada aktualnom literaturom za ovu vrstu glazbe. Mnoge partiture sam tada ručno prepisao (tada su bile male mogućnosti fotokopiranja), a želio sam nešto više naučiti i o harmoniji u čemu mi je također pomagao. Kad je on 1959. otišao u Zagreb ja sam okupio zainteresirane učenike Učiteljske škole i vodio sam taj orekestar do završerka škole 1962.

Preko Nađa sam upoznao stvaralaštvo Josipa Andrića o kojem nam je s oduševljenjem govorio, svirali smo mnoge njegove kompozicije, a ja sam i mnoge njegove partirure prepisao i danas ih imam u mojem notnom materijalu. Sjećam se da smo svirali "Bunjevačku elegiju", "Na bunaru", "Učiteljsko kolo", "Jasnino kolo", te pjesmu "Boluj diko". Ovu posljednju partituru nemam, ali sam prepisao dvije druge njegove pjesme "Diko moja di si ti" i "Pivala bih pivala". Andrić je uglavnom u tim kompozicijama koristio narodne tekstove, ali su melodije bile njegove. U orkestraciji je bio pravi majstor u modulacijama, a sve skupa odiše jednom nepatvorenom ljepotom. 2017. se navršava pola stoljeća od njegove smrti, ali njegovi radovi i danas odišu jednakom ljepotom i rado se izvode u mnogim tamburaškim orkestrima.

Zahvaljujući novim mogućnostima koje nam pruža ova kompjuterska tehnologija ovdje sam upisao dvije njegove partiture sa željom da podsjetim na ovog doajena tamburaške glazbe, a možda neki od orekstara odluče i izvesti ove manje poznate njegove kompozicije.