Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ejoltsne/public_html/ladislav-bognar.net/sites/all/modules/advuser/advuser.module on line 567
Teorijske osnove nastave Didaktike

Teorijske osnove nastave Didaktike

Svaka nastava polazi od određenih teorijskih (didaktičkih) postavki. Naša nastava Didaktike primjenjuje didaktičke pristupe koje sama zagovara. Ne bi bilo dobro da se u nastavi Didaktike jedno uči, a drugo primjenjuje na samoj nastavi. Evo nekih od osnovnih karakteristika te nastave:

  • Nastava je okrenuta cjelovitoj osobi (holistički pristup) što znači da uvažavamo studentske interese spoznajne, doživljajne i psihomotorne, ali i potrebe biološke, socijalne i samoaktualizacijske. To se još naziva i cjelovito učenje.

  • Kad je riječ o spoznajnom aspektu uvažavamo konstruktivistički pristup što znači da uvijek dajemo mogućnost studentima da definiraju svoje konstrukte o pojedinom didaktičkom pojmu i da smo svjesni kako će se ti konstrukti postupno mijenjati tijekom ove nastave.

  • Budući da se pokazalo da je nastava uspješnija ukoliko se istovremeno koristi i lijeva i desna moždana polutka to znači da će se pored govora, rasprave, tekstova koristiti i priče, slikanje, gluma, pokret.

  • Neugodne emocije smanjuju naše intelektualne mogućnosti zato se nastava treba bazirati na ugodnim emocijama koje znatno povećavaju mogućnosti učenja.

  • Istraživanja su pokazala da su najmanje uspješne metode usmenog izlaganja, čitanja i gledanja AV prezentacija, a najuspješnije metode su poučavanje drugih, istovremeno primjenjivanje naučenog, praktične aktivnosti i grupna rasprava pa ćemo tim postupcima davati prednost u ovoj nastavi.

  • Poseban naglasak stavljat ćemo na stvaralačke postupke učenja i poučavanja, koji imaju posebno značenje jer razvijaju stvaralaštvo studenata, a ujedno ih osposobljavaju da te postupke mogu koristiti sa svojim budući učenicima.

Sve ovo vidljivo je na priloženoj prezentaciji.

PrilogVeličina
Office presentation icon Didaktika.ppt2.06 MB