Portreti

PrilogVeličina
Datoteka Portreti.odp18.51 MB

Portreti su svakako najsloženiji likovni motivi, posebno kad je riječ o akvarelu. Za mene portret treba imati dvije osnovne karakteristike: treba biti lijepa slika i traba sličiti na osobu koju prikazuje. Osim toga to je i moje viđenje osobe čiji portret slikam. Nedavno me je jedan poznanik pitao kako radim portrete. Nisam mu to mogao objasniti preko telefona pa evo ovom prilikom to činim.

Dok nam nije bila dostupna digitalna fotografija portrete sam radio tako da mi osoba koju slikam pozira. To je dosta naporno jer treba mirno sjediti nekoliko sati, osoba mijenja položaj, raspoloženje što sve ometa slikanje. Danas radim tako da uzmem nekoliko snimaka te osobe te biram onaj koji mi je najkarakterističniji za tu osobu. Snimak obično imam na tabletu. Na papiru prvo olovkom označim osnovne obrise lika pazeći na proporcije. Kod lica vrijedi pravilo tri trećine: čelo, nos, brada (tu se usta opet nalaze u prvoj trećini). Ja nikada ne radim detaljan crtež olovkom jer to onda probija ispod boje i ružno djeluje.

Slijedi bojanje lica gdje nastojim finim prijelazima oblikovati volumen lica i karakterističan izraz lica te osobe. Najvažniji dio na portretu su oči i od njih u velikoj mjeri ovisi uspjeh portreta. Isto tako veliko značenje imaju usta. Kod kose i odjeće već se može kist malo slobodnije razmahati i tu dajem onaj svoj osobni izraz na slici. Pozadina može ostati svijetla ili dajemo neku boju koja cijeloj slici daje poseban ugođaj. Tamna boja posebno će istaknuti lice osobe, a tu treba koristiti neku teksturu koju možemo postići kistom, prskanjem boje, spužvicom, solju ili plastičnom folijom (o tome ima puno informacija na internetu).

Naravno portret, kao i svaka slika, može uspjeti ili ne uspjeti. Ako ne uspije, kao što reče jedan slikar, to je običan papir i ne treba od toga praviti veliki problem. Ako mislim da je uspio onda ga podijelim s osobom koja je na slici i ona mi je najvažniji kritičar. Ako ga prihvati onda je to to.